Kurban Bayramı'nda sıklıkla yapılan beslenme hatalarına değinen Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, “Etler kesimden sonra en az 4-5 saat serin ortamda saklanmalı ve en az 24 saat sonra tüketilmelidir” dedi. dedi. Yiğit ayrıca yeterli miktarda su tüketilmesi gerektiğini vurgulayarak sebze tüketiminin ihmal edilmemesi, tatlı tüketiminin ise aşırı olmaması gerektiği uyarısında bulundu.Üsküdar Üniversitesi Hastanesi NPİSTANBUL'dan Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, Kurban Bayramı'nda sıklıkla yapılan beslenme hatalarından bahsederek uygun beslenme önerilerini paylaştı.Keyifli bir tatil geçirmek için bu ipuçlarına kulak verin!Kurban Bayramı'nın kişiler arası iletişimin yüksek, lezzetli et yemeklerinin bol olduğu bir dönem olduğunu hatırlatan Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, şöyle konuştu: “Bayram dönemlerinde özellikle kolesterol, yüksek tansiyon, şeker ve mide hassasiyeti olan kişilerin daha dikkatli olması gerekiyor. Beslenme konusunda.” Beslenme ve diyet uzmanı Hülya Yiğit, Kurban Bayramı'nın daha keyifli ve sağlıklı geçmesi için ipuçlarını şöyle sıraladı:Gazlı içeceklerden alınan su vücudun ihtiyacını karşılamıyor!Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, hava sıcaklığının 30 dereceye ulaştığı bu yaz günlerinde özellikle tatil günlerinde seyahate çıkacaklar için yeterli su tüketmenin çok önemli olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi: “Sodadan aldığınız suyu unutmayın, buzlu çay ve buzlu kahve vücudun ihtiyacını karşılamıyor. Ayrıca günde en az 2 litre su tüketmek iştahınızı dengelemenize yardımcı olacaktır.”Kurban kesiminden hemen sonra et tüketmeyin!“Et kesimden sonra en az 4-5 saat serin ortamda saklanmalı ki yeterli lezzeti kazansın, tokluğunu aşsın, mide-bağırsak sorunlarını önlesin ve en az 24 saat sonra tüketilebilsin”. Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, etlerin beklerken poşette saklanmaması gerektiği uyarısında bulunarak, mümkünse geniş, temiz bir kapta yan yana konularak soğuması ve hemen tüketilmesi gerektiğini, en azından bekletilmesi gerektiğini söyledi. Kıyma olarak tercih edilen Yiğit, şöyle konuştu: “Kıyma ve iç dolma buzdolabında 1-2 gün, doğranmış et ise 3-5 gün kadar buzdolabında saklanabilir. Etler dondurucuda saklanabilir. 4-6 ay boyunca -18 derecede.” dedi.Eti ısı kaynağına çok yakın pişirmeyin, yemeğe sebze ekleyinBeslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, etin odun ateşinde veya mangalda pişirilmesi durumunda ısı kaynağı ile arasında en az 15 cm boşluk olması gerektiğine dikkat çekerek, şöyle konuştu: “Et fazla pişirildiğinde kanserojen bileşikler ortaya çıkıyor. Isı kaynağının yakınında PAH denilen yağların oluşmamasına dikkat etmelisiniz” uyarısında bulunan Yiğit, özellikle et tüketiminin daha yoğun olduğu için zeytinyağı bazlı yemeklerin daha az tüketildiğini sözlerine ekledi. Eid al-adha, “Ancak, vücudumuzun, özellikle de midemizin ve bağırsaklarımızın yorulmasını istemiyorsak, günün en az 2 öğününde sebzelere yer vermeliyiz.”Şerbetli tatlıları her gün tüketmeyin!Bayramların vazgeçilmezi olan tatlıların tüketimine ilişkin Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit sözlerini şöyle tamamladı: “Tatlıdan boğazınız yanıyorsa büyük ihtimalle içinde mısır şurubu vardır. Bu dönemde ev yapımı tatlılar daha sık tercih edilebilir. Şerbetli tatlı yemeyi planlıyorsanız; Ayranı yanınızda bulundurmak porsiyon kontrolünü korumanıza yardımcı olacaktır. Tatlı yeme miktarını ve gün sayısını sınırlamak aynı zamanda kilo kontrolünün korunmasına da yardımcı olur. Sağlıklı ve huzurlu bir bayram geçirmenizi dilerim…”Kaynak: (guzelhaber.net) Güzel Haber Masası
—–Sponsorlu Bağlantılar—–
—–Sponsorlu Bağlantılar—–