Kabak çekirdeğinin besin değeri
Kabak çekirdeği besin değeri oldukça zengin bir besin olarak bilinmektedir. 100 gr kabak çekirdeğinin besin değerleri dikkate alındığında;
Kalori 560 kcal,
Demir 12,5 mg,
Karbonhidratlar 14,22 gr,
Kalsiyum 41.0 mg,
Süre 8,8 g,
Potasyum 814,0 mg,
Protein 24,4 gr,
C vitamini 0,2 mg,
A Vitamini 38.0 IU,
Kolesterol 0,0 mg,
Yağ 45,6 g olarak ifade edilebilir.
Kabak çekirdeği çinko, potasyum, fosfor, magnezyum, selenyum, manganez, E vitamini ve B vitamini açısından zengin bir besin olarak tanımlanabilir. Kabak çekirdeğinin yağ içeriği yüksek olduğundan aşırı tüketiminden kaçınılmalıdır.
Kabak çekirdeğinde kaç kalori var?
Kabak çekirdeği oldukça faydalı bir besin olmasına rağmen yağ bakımından zengin olduğu için dikkatli tüketilmelidir. 100 gr kabak çekirdeğinin 560 kcal sağladığı bilinmektedir. Kabak çekirdeğinin sayısız fayda sağladığı söylenebilir.
Kabak çekirdeğinin kalp sağlığını koruyucu etkisi bulunmaktadır. İçerdiği magnezyum sayesinde kan damarlarını gevşettiği, kemik sağlığını güçlendirdiği ve dişlerin yapısını koruduğu söylenebilir.
Kabak çekirdeği demir içerir. İçerdiği demir sayesinde cilt, saç ve tırnak sağlığına son derece faydalı olduğu söylenebilir.
Yorgunluğu giderici etkisi vardır. Melatonin ve serotonin hormonlarının salgılanmasını kolaylaştırıcı etkisi olan kabak çekirdeğini akşam yatmadan önce tüketmek rahat bir uyku sağlar.
Çinko açısından oldukça zengindir. İçerdiği çinko sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi vardır. Ayrıca erkeklerde cinsel fonksiyonları arttırıcı özelliklere sahiptir.
Karaciğere oldukça faydalıdır. İçerdiği sağlıklı yağlar ve lifler sayesinde karaciğerin korunmasında ve güçlendirilmesinde etkilidir.
Omega3 açısından oldukça zengindir. Omega-3 yağ asidi vücut tarafından tek başına üretilemediği için omega-3 içeren besinlerin tüketilmesi gerekir. Omega-3'lerin yaşlanmayı yavaşlatıcı etkisi vardır. Vücutta kanın düzgün akışını sağlar.
Ayrıca son zamanlarda oldukça artan prostat hastalıklarına yakalanma riskini azaltıcı özelliğe de sahiptir. Yüksek çinko içeriği sayesinde prostat için de koruyucu işlevi vardır.
İnsülin direncini dengeleyen bir özelliğe sahip olduğu biliniyor. Diyabet sonrası ortaya çıkan hastalıkların giderilmesinde de etkili olduğu söylenebilir.
Menopoz sırasında ortaya çıkar; Ayrıca sıcak basması, terleme ve eklem ağrıları gibi sorunların önlenmesinde de oldukça etkili olduğu biliniyor.
Besin değerleri dikkate alındığında oldukça zengin ve besleyici bir besin olduğu söylenebilir. Günde bir avuç tüketilirse pek çok faydası vardır.