Ebeveyn olma duygusunu ikiye katlayan ikiz gebelikler; Çift yumurta ikizleri veya tek yumurta ikizleri olarak görünür. Medicana Sağlık Grubu Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Op., ikiz bebek bekleyen annelerin metabolizmasının iki katına çıktığını söyledi. Dr. Funda Öztürk, şunları söyledi: “İkiz gebeliklerde demir eksikliği daha sık görülüyor. Demir takviyesi almanın yanı sıra demir emilimini engelleyen çay ve kahveden de uzak durulmalıdır. İkiz bebek bekleyen hamile kadınlar; “Diğer hamile kadınlardan çok daha fazla kalsiyum, protein ve suya ihtiyacı var” dedi.
Medicana Ataşehir Op. Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı, ikiz gebeliklerde vitamin ve takviye kullanımı ve bu dönemde nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunda bilgi veriyor. Funda Öztürk, şunları söyledi: “Çift yumurta ikizleri, iki farklı yumurta ve iki farklı spermin birleşmesiyle oluşan gebeliklerdir. Bu tip gebeliklerde cinsiyetler farklı olabilir. Doğumdan sonra çocukların boy, kilo ve büyüme hızlarının benzer olması beklenmemektedir. İkiz gebeliklerde çocukları genetik olarak farklı iki birey olarak tanımlamak mümkündür. “Ayrıca ailede çift yumurta ikizlerinin bulunması da genetik faktörle bağlantılıdır” dedi.
Öpücük. Dr. La Fonda Öztürk sözlerine şöyle devam etti; “Tek yumurta ve tek spermden oluşan zigotun anne rahminde birleşip ikiye bölünmesiyle tek yumurta ikizleri oluşuyor. Tek yumurta ikizleri, tek bir yumurtanın ikiye bölünmesiyle oluştuğundan, genetik yapıları dahil her şeyi aynıdır. Bu nedenle görüntüleri her zaman birbirine benzese de cinsiyetleri de aynıdır. Bu gebelikler çift yumurta ikizlerinden farklı olarak ailede ikiz gebelik olması gibi faktörlerden etkilenmez. “Plasenta ve damarların ortak paylaşımı nedeniyle bu tip ikiz gebeliklere özgü büyüme geriliği gelişebilir.”
Vücutta mineral kaybı meydana gelir
İkiz hamileliğin zor ve zorlu bir dönem olduğunu vurgulayan Op. Dr. Funda Öztürk, şunları söyledi: “Özellikle ikiz bebek bekleyen annelerin metabolizması iki katına çıkıyor. Dengeli ve çeşitli bir beslenme, çocukların çocukluk döneminde ve sonraki yaşamlarında gelişimi ve sağlığı üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. İkiz gebeliklerin sağlıklı olabilmesi için kilo kontrolünün iyi yapılması gerekmektedir. İkiz bebek bekleyen bir annenin beslenmesinin temel prensipleri tek çocuk bekleyen bir anneninkiyle aynı kalsa da bazı besinlerin miktarlarında değişiklik olması gerekir. “Bu dönemde bazı besin maddelerine olan ihtiyaç artarken, bazı önemli minerallerin kaybı da artıyor” dedi.
Öpücük. Dr. La Funda Öztürk, bu dönemde anne adaylarının dikkat etmesi gerekenleri aşağıda sıraladı.
- İkiz gebeliklerde demir eksikliği daha sık görülür. Ancak kalsiyum, omega yağ asidi ve protein eksiklikleri de oldukça yaygındır. Bu nedenle ikiz bebek bekleyen hamile kadınların şiddetli kabızlık yaşaması nedeniyle su alımını artırması gerekir.
- İlaç olarak alınan dışarıdan demir takviyelerinin yanı sıra yiyeceklerle birlikte alınan demir içeren besinler de bu dönemde tüketilmelidir.
- Bu dönemde demirin en zengin kaynakları olan yumurta, kırmızı et, koyu yeşil yapraklı sebzeler ve baklagiller sofradan eksik edilmemelidir.
- Demir alımının yanı sıra emilimine yardımcı olacak C vitamini alımına da önem verilmeli, demir içeren besinle birlikte C vitamini içeren besin de alınmalıdır. Ayrıca emilimini engellediği için çay ve kahve tüketiminden kaçınılmalıdır.
Kalsiyum gereksinimi 28. haftadan itibaren artar
İkiz bebek bekleyen hamilelerde en önemli mineral eksikliklerinden birinin kalsiyum eksikliği olduğunu belirten Op. Anne yeterli miktarda kalsiyum alamazsa kandaki kalsiyum düzeyi düşer. Kalsiyumun kemiklerden transferi başlarsa uzun vadede annenin kemiklerinde osteoporoz meydana gelebilir. Hamilelik sırasında kalsiyum gereksinimi yaklaşık 1.000 mg'dır, ancak çoğul gebeliklerde ve 2 yıldan daha az arayla hamile kalan kadınlarda bu gereksinim yaklaşık 1.200 mg'a kadar çıkar. Bu dönemde kalsiyum açısından zengindir; Süt, yoğurt, peynir, kuruyemiş ve yeşil yapraklı sebzelerin tüketimine ağırlık vermek ve günde 2 bardak süt, 2 bardak yoğurt ve 50 gr peynir tüketmek gerekiyor. Bu besinlerin tüketilmemesi durumunda kalsiyum içeren takviyeler kullanılabilir. Süt tüketmek istemeyen annelerin kalsiyum alması için yoğurt, peynir veya kefir tüketmeleri teşvik edilebilir” diye konuştu.
Omega 3 yağ asitleri ve proteinleri sağlıklı bir hamilelik için büyük önem taşıyor.
Sağlıklı bir hamilelik için omega 3 yağ asitleri ve proteinlerinin önemine vurgu yapan Op. Dr. Öztürk bu konuda dikkat edilmesi gereken hususları anlattı.
- Hamileliğin son 3 ayında önem kazanan bir diğer besin desteği ise omega 3 yağ asitleridir.Özellikle beyin, kalp ve göz sağlığı ve gelişimi için önemli olan bu yağ asidinin en güçlü kaynağı balıktır. Büyük balıklar yerine küçük balıkları tercih etmek, yüksek oranda cıva içerdiklerinden dolayı faydalıdır. Haftanın en az 2 günü balık tüketmeye mutlaka özen göstermek gerekiyor. Balığın yanı sıra badem, ceviz, yeşil yapraklı sebzeler ve özellikle semizotu da omega 3 içerir.
- Gün içerisinde badem ve fındık grubundan besinleri bir avuç tüketmeye çalışmak gerekir. Ancak bu besinlerin yağ kaynağı olduğu unutulmamalı ve aşırı tüketiminden kaçınılmalıdır. Besin eksikliğinin olduğu günlerde omega 3 takviyesi almak gerekir.
- Tek bebek bekleyen bir hamilenin günlük protein ihtiyacı 60 gram iken ikiz gebelik yaşayan bir hamilenin protein ihtiyacı 90-120 grama kadar çıkabilmektedir. Özellikle hamileliğin altıncı ayından itibaren protein alımı bebeğin gelişimi açısından önemli hale gelir. Bu da daha fazla et, balık, yumurta, süt ve yoğurt tüketmek anlamına geliyor. Bitkisel protein olarak baklagillerin tercih edilmesi avantajlıdır.
- Hamilelikte en sık karşılaşılan sorunlardan biri “kabızlık”tır. Bu dönemde mevsim meyve ve sebze tüketimine dikkat edilmesi önemli olduğu gibi sıvı tüketimine de oldukça dikkat edilmelidir.
- Özellikle ikiz gebeliklerin son aylarında plasentanın su içeriği çok önemlidir. Gebeliğin ilk aylarında ortalama iki litre su tüketimi yeterli iken, son aylarda ikiz gebeliklerde bu değer yeterli olmadığından günde üç litre su tüketilmesi ve arttırılması gerekebilir. Sıcak mevsimlerde bu değer biraz daha fazladır.
Kaynak: (guzelhaber.net) Güzel Haber Masası
—–Sponsorlu Bağlantılar—–