Tutuklu sanık Ahmet Kara, 5. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı. Duruşmada tutuklu sanıklar Ali K, Oğuz Y, Cengiz Y, Talat Ö, Selahattin S, Cahit K., müştekiler ve partinin avukatları da hazır bulundu.
Tutuklu sanık Ahmet Kara, savunmasında kendisine yöneltilen suçları reddederek iddianamenin yanlışlıkla yazıldığını söyledi.
“BİNA ÇÖKMEDEN İNSANLARIN KAÇMA ŞANSI VAR”
6 Şubat 2023 depremi için 2018 sismik kodunun yetersiz olduğunu belirten Kara, sözlerine şöyle devam etti:
“Ben mimarım, statik projelerden anlamam. Projenin yürütücüsü ve kontrolörü değilim. Belediye tarafından incelenip onaylanan proje doğru kabul edilir. Projenin teknik yöneticisi ve teknik uygulamasından sorumlu Hacı'dır. Hayatını kaybeden Gitmiş'te mutfak ve çocuk odalarının duvarları yıkılarak genişletildi. Binanın yüzde 80'i deprem nedeniyle yıkıldı. Depremden önce gerekli takviyeler yapılmış olsaydı bina çökmeyecekti. affedilme.”
Diğer tutuklu sanıklar da inşaat ve binayla ilgilerinin olmadığını söyleyerek beraat talebinde bulundu.
“HAYAT ÜÇGENİ OLSA DA ARTIK NEFES ALACAK YER YOK”
Şikayetçi avukatlardan Feriha Cansu Aksoy Kayacık, Hamidiye sitesi A Blok'un 5'inci katında yaşadığını, deprem günü evde olmadığı için hayatta kaldığını söyledi.
Kayacık, tüm komşularının ve ailesinin kendisi kadar şanslı olmadığını söyledi.
Avukat Kayacık, şunları söyledi: “Maalesef en acı ölümlerden biri müvekkilin yeğeni Dilara'nın ölümü oldu. Dilara, binanın çökmesinden sonra beton ve kum yığınları arasında parmakları ve bacakları kopmuş halde çığlıklar atarak öldü. Bunu gördüm. Bu acıyı kendi gözlerimle yaşıyorum.” Kaza hepimizi derinden etkileyip telafisi mümkün olmayan acılar yaşattığı gibi, ailemin de her gün mücadele ettiği bir yaşam mücadelesine dönüştü. 18 gün boyunca beklediğimiz binanın moloz yığınındaki beton kalitesiz bir kum yığınına dönüşmüştü ve bina çökünce hayat üçgeni olsa bile kimsenin nefes alacak yeri kalmamıştı. Dedi.
“10'un şiddetine direnmek için yaptım”
Depremde anne ve babasını kaybeden şikayetçi Ömer Sağlam, şunları söyledi: “Binanın çökmesine sebep olanlardan şikayetçiyim. Babam buranın kentsel dönüşümü için çok uğraştı. Babamla konuşan Ahmet Kara şunları söyledi: 'Ben Hamidiye mevkisini sağlam bir şekilde inşa ettim. 10 şiddetine dayanacak şekilde inşa ettim.” Dedi ki: “Kentsel dönüşüme veriyorum. Bina yıkılmasın” dedi babama, “ama depremde bina çöktü.” dedi.
Mahkeme heyeti, sanıkların mevcut durumunun korunmasına karar vererek duruşmayı 19 Temmuz'a erteledi.
Kahramanmaraş Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, sanıklar hakkında “Tasricilikle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olmak” suçundan 22 yıl 6 aya kadar hapis cezası isteniyor.