Yeni Kaledonya'dan Fransa'ya: Bağımsızlığımız için savaşacağız – Son Dakika Dünya Haberleri

Fransız hükümeti “Anayasa reformu” Yeni Kaledonya'nın yerel halkı Kanak adı altında adaya yerleşen Fransızları seçimlere katmak ve seçimlerde etkisiz hale getirmeye çalışmak, yerel halkın tepkisini çekti.

Fransız Parlamentosu'nda, Fransa'nın 1853'te sömürge haline getirdiği Yeni Kaledonya'da, 17 bin kilometre uzaklıktaki Hint-Pasifik bölgesinde seçmen sayısını ve dolayısıyla seçim ve siyasi süreçleri etkileyebilecek reform tartışılıyor. Adada, bağımsızlık yanlısı Kanaklar 13 Mayıs'ta gösterilere başladı.

Fransız hükümeti, adanın bağımsızlık sürecini Paris'in kararına bırakmak istemeyen yerel halka karşı kısıtlayıcı tedbirler alırken, adanın farklı yerlerinde yaşanan olayları bastırmak için bölgeye polis ve jandarmayı gönderdi. özellikle başkent Noumea'da.

Ardından 15 Mayıs'ta sosyal medya platformu TikTok adada yasaklandı ve 12 gün süreyle olağanüstü hal ilan edildi.

Fransız resmi kaynaklarına göre adada 7 kişi hayatını kaybetti, 370'den fazla kişi gözaltına alındı.

Yeni Kaledonya'nın Kanak bağımsızlık liderlerinden Christian Tein, sosyal medyada yayınlanan bir videoda, destekçilerine, Fransız hükümetinin 17.000 kilometre uzaktan Kanak halkına dayatmaya çalıştığı anayasal reforma direnmeye devam etme çağrısında bulundu. .

Tein, adanın yerleşim yerlerindeki Kanak nüfusu üzerinde güçlü bir baskı olduğunu söyledi. “Mahallelerde her türlü direnişi seferber etmeye ve gerçekleştirmeye devam ediyoruz.” dedi.

Yeni Kaledonya Gençlik, Spor ve Kültür Bakanı Mickael Forrest, AA muhabirine Kanaks'ın neden bu reforma karşı çıktığını açıkladı.

Yeni Kaledonya'daki Orman “sömürge durumu” Sorunun bu olduğunu söyledi.

Forrest, Fransa'nın Yeni Kaledonya'da asırlardır süren sömürgeci uygulamalarını sürdürdüğünü söyledi. “Bu uygulamaları geçmiş birçok Fransız kolonisinde zaten uyguladılar, doğal kaynakları yağmaladılar, insanları böldüler, sömürge etkisinin devamı için koşullar yarattılar.” dedi.

Forrest çoğunlukla Yeni Kaledonya'da sahada konuştu. “direnmek” Mücadelelerinin uluslararası boyut kazanması için gerekli koşulları oluşturmaya çalıştıklarını da söyledi.

FRANSA'NIN AMACI AÇIKLANDI

Fransız hükümetinin anayasa reformunu nihai oylamayla parlamentoya geçirme arzusunu değerlendiren Forrest, reformun yürürlüğe girmesi halinde 25 bin ila 35 bin arasında seçmenin daha oy kullanma hakkına sahip olacağının altını çizdi.

Forrest, bunun Kanak halkının kendi ülkelerinde azınlık haline gelmesine yol açacağına dikkat çekerek, şöyle konuştu: “Bu, Kanak halkının tamamen yok edilmesi anlamına geliyor.” dedi.

Forrest, Fransa'nın son haftalarda adanın yerel nüfusu ile Avrupa kökenli halk arasında ayrım yaptığını vurguladı. “Gençlerimizi öldürmeye yönelik askeri varlığı ve uygulamaları daha önce de kınamıştık. Çünkü geçmişte birçok liderimiz öldürüldü. Ancak son 15 gün ve 3 haftada çok sayıda genç korkakça öldürüldü.” dedi.

Forrest, Kanakların egemenliklerini kazanmak için direnmeye devam etmelerinin önemini vurguladı. “Mücadelemiz adil ve asildir, tabii ki Pasifik'teki küçük bir adada büyük bir dünya gücüyle karşı karşıya kalan Melanezya halkı için… Ama savaşmaya ve direnmeye devam edeceğiz.” dedi.

Forrest, Kanak halkının barışçıl protestolar gerçekleştirdiğini söyledi. “Elbette patlamalar oldu ama her şeyden önce Fransa'ya, devlete ve aynı zamanda tüm dünyaya Kanak halkının hâlâ hayatta ve ayakta olduğunu göstermek için. Bir Kanak yaşadığı sürece bağımsızlığı için savaşacaktır.” dedi.

Forrest, Fransa'nın doğal kaynaklar, ekonomik ve hepsinden önemlisi jeopolitik nedenlerden dolayı adada kalmak ve Pasifik bölgesindeki varlığını sürdürmek istediğini kaydetti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir