Memur-Sen’den meydana getirilen yazılı açıklamada, asgari ücretteki artışın, enflasyon gerçeğinin dikkate alındığını gösterdiği açıklandı.
“Asgari ücrete meydana getirilen artış örnek olmalı, öteki durağan(durgun) gelirliler de korunmalıdır.” talebine yer verilen açıklamada, “Merkez Bankasının enflasyon hedefi ve beklentisi arasındaki uyuşmazlık ile TÜİK’in gerçekleşen ve hissedilen enflasyon verisi arasındaki farklılığın, enflasyona karşı mutlak bir koruma gerçekleştirmenin öne sürülen nedeni olarak görülmesi gerektiği” kaydedildi ve bu korumanın, tüm durağan(durgun) gelirlilerin korunmasına yönelik olması gerektiği açıklandı.
Açıklamada, bilhassa Aralık 2021 ve Ocak 2022’deki yüksek enflasyon oranlarının, durağan(durgun) gelirlilerin alım enerjisini düşürdüğü anlatılarak, devletin, durağan(durgun) gelirlileri korumaya yönelik birçok mekanizmayı işleme almış olduğu, vergi muafiyetleri ve ilave iyileştirmeler sağlamış olduğu aktarıldı.
Gelir vergisi tutarlarında muafiyet düzenlemesinin başta kamu görevlileri olmak suretiyle tüm durağan(durgun) gelirliler açısından kıvanç ürettiği vurgulanan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
“Öteki taraftan, emek tarafında enflasyon kaynaklı oluşan yitik, gelir dağılımında adaleti de negatif yönde etkileyerek gelirler arası dengesizliğe sebep olmuştur. Gelirleri artırma yönünde alınacak karar, gerçek gelirin artışını sağlayacak, geçmiş dönem oluşan kayıpları telafi edecek mahiyette olmalıdır. Nitekim mühim olan rakamsal artışlar değil, alım enerjisini artıran ve fiyat istikrarının sağlandığı bir piyasa ortamı oluşturmaktır. Bu çerçevede, 2023 Ocak ayında da kamu görevlilerimize yönelik ilave iyileştirmeler yapılmalı, süreç yetkili konfederasyonun katılımıyla olmalı, kayıpları telafi eden bir netice ortaya çıkmalıdır.”
Açıklamada, 6. Dönem Toplu Sözleşmede, “ek gösterge ve sözleşmeli personele kadro” başta olmak suretiyle 92 yeni kazanım elde edilmiş olduğu belirtilerek, sürecin devamında yaşanmış olan ekonomik gelişmelerin, kamu görevlileri başta olmak suretiyle durağan(durgun) gelirlileri negatif etkilediğine yer verildi.
Açıklamada, şunlar kaydedildi:
“Öteki taraftan, toplu sözleşmede yargı altına alınan ve tüm kamu görevlilerini kapsayan yönüyle hayata geçirilen ek gösterge düzenlemesinde giderilmesi ihtiyaç duyulan eksiklikler süre kaybedilmeden hayata geçirilmeli, sözleşmeli personelin ekibe geçirilmesi düzenlemesi de çabuk olarak ve kapsamı genişletilerek yasal zemine kavuşturulmalıdır. Bu çerçevede, kamu görevlileri için de toplu sözleşme kazanımlarımızı ve emek verme hayatına yönelik atılacak adımları gölgelemeyecek, alım enerjisini artıracak, kayıpları telafi edecek, gelir dağılımında adaleti sağlayacak ilave düzenlemeler hayata geçirilmelidir.”
Yoruma kapalı.