2005 senesinde meydana getirilen testlerde, kendisini takip eden iki Amerikan F-15’ini eleyerek hızla geride bırakan Eurofighter Typhoon cenk uçağı, performansıyla şaşkınlık yarattı. O dönemde simülasyon neticeleri açıklanmasa da ABD’yi utandırmamak adına ABD, F-35’i yolda bırakıp uçuş özellikleriyle yenik eden Eurofighter Typoon’u yenmek için “eylemsiz radar” teknolojisini devreye soktu. Simülasyonlarda ve testlerde yeni nesil F-15’leri dönem dışı bırakan bu uçaklar, ABD F-22’leri, Rus Su-35’leri ve Fransız Rafales’leriyle karşılaştırıldı. Eurofighter 4,5’a 1’lik bir öldürme oranına ulaştı. Düşürülen her Eurofighter için averaj 4,5 Rus Su-35 düşürüldü. Rafale ve Su-35 aynıydı. F-22’nin Su-35’ten de daha iyi olduğu ortaya çıktı. F-22 uçakları dünyanın en iyi motorlu cenk uçakları olarak bilinirken, Euro Fighter çift turbo motoruyla rakiplerinin çoğunu geride bıraktı.
“İSRAİL MİLLİ SAVUNMA BAKANI F-35’İ UÇAMAZ”
TBMM’de bütçe görüşmeleri esnasında Ulusal Müdafa Bakanı Yaşar Güler’in Türkiye’nin 40 tane Eurofighter cenk uçağı alacağını açıklaması, Eurofighter uçaklarının özellikleri merak uyandırdı. Eurofighter’ın oldukca etkili bir tayyare bulunduğunu, alımına hem İngiltere hem de İspanya’nın “evet” söylediğini ve Almanya’nın satışı onaylaması için görüşmelerin devam ettiğini belirten Bakan Güler, F-35’in alımının üstünde durulması ihtiyaç duyulan bir mevzu bulunduğunu kaydetti. ele alınarak değerlendirilecektir. Bakan Güler, şunları söylemiş oldu: “Şu anda ABD’da bile F-35’lerin bir çok yere indirildi. İsrail, F-35’lerini uçuramıyor ve bu mevzuda devamlı ABD’ya saldırıyor. Avrupa’da birçok ülkede anlaşılmayan, çözülemeyen problemler var. onlar tarafınca çözüldü.” dedi.
İŞTE EUROFIGHTER’IN KALICI ÖZELLİKLERİ
Eurofighter şu anda F-35, SU-35, Rafale ve F-16 uçakları içinde Türkiye için en iyi konumda. Seneler ilkin meydana getirilen tatbikatta F-22 ile girmiş olduğu düelloda 3-3 berabere kalan Eurofighter, F-35’ten 10 kat daha üstün bir tayyare olan F-22’ye yenik olamadı. İki tane Eurojet EJ200 motorlu, tek ve çift pilotlu versiyonlara haiz, maksimum 2.390 km/saat hıza haiz avcı-bombardıman uçağı Eurofighter Typhoon, yeni yüksek performanslı cenk uçağı ihtiyacını karşılamak amacıyla birçok ülkenin iş birliğiyle denize indirildi. Avrupa ülkeleri kuşağı. İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya ve İspanya’dan oluşan üretici ülkelerden oluşan Fransa, projenin bir süre devam etmesinden sonrasında ayrılarak kendi uçağı Rafale’yi geliştirmeye karar verdi. Öteki ülkeler projeyi üretim ortakları olarak sürdürdüler ve sonunda EF-2000 ortaya çıktı. Projenin iyelik hakları %33 İngiltere, %33 Almanya, %21 İtalya ve %13 İspanya’dır. Bugüne dek 550’den fazla Eurofighter Typhoon cenk uçağı 7 değişik ülkeye başarıyla teslim edildi. Bu ülkeler şu şekildedir: Almanya, İngiltere, İtalya, İspanya, Avusturya, Umman ve Suudi Arabistan.
60 KİLOMETRELİK ÇEVRE İÇİNDE KAÇMAK MÜMKÜN DEĞİL
Eurofighter cenk uçağı, Meteor Air füzelerini kullanımı açısından F-16’lardan farklılık gösteriyor. Meteor havadan havaya füzesi 200 kilometre menzile, 190 kilogram ağırlığa ve 3,65 metre uzunluğa haiz. Etken radar güdümlü kafaya haiz olan Meteor Beyond Visual Air Missile (BVRAAM), NATO üyesi ülkelerin hava kuvvetlerinin standart BVRAAM’ı olan AIM-120 AMRAAM’a gore oldukca daha gelişmiş özelliklere haizdir. RamJet tahrik sistemi yardımıyla havada oldukca daha uzun süre süzülen Meteor füzesi, Türk Hava Kuvvetlerinin de kullandığı AIM-120 füzesinden neredeyse 3 kat daha çok menzile haiz.
YUNANİSTAN’IN HAVA ÜSTÜNLÜĞÜ HAYAL OLACAK
Yunanistan, satın almış olduğu Rafale cenk uçaklarıyla Meteor füzelerini kullanacağını söyleyerek Türk Hava Kuvvetlerine üstünlük sağlayacağını düşünürken, Türkiye, Eurofighter uçağı satın alarak bu füzeleri kullanarak hava enerjisini güçlendirecek.
Yoruma kapalı.