Amasya'da kiraz dalları çiçek açtı: Rekolte 50 bin ton – Son Dakika Hayat Haberleri

prensler şehri AmasyaDallar kirazlarla doluydu. Tescilli coğrafi işaretli Amasya kirazlarının hasadı verimli bir şekilde başladı. Bu yıl 50 bin ton rekolte bekleniyor. Amasya Valisi Yılmaz Doruk, üretilen kirazların Almanya ve Rusya başta olmak üzere çeşitli ülkelere ihraç edileceğini duyurdu.

KİRAZ İHRACATINDA ALMANYA VE RUSYA İLK SIRADA

Kirazın dünya çapında ve ülkede satıldığını anlatan Vali Doruk, şunları söyledi: “2024 yılında 28 bin dekar alandan bir önceki yıla göre yüzde 39 artışla 50 bin ton rekolte bekleniyor. “Almanya ve Rusya başta olmak üzere Irak ve diğer ülkelere ihracat yapıyoruz” dedi.

“NEREDE İYİ ELMA VARDIR, İYİ KİRAZ VARDIR”

Katıldığı hasat döneminde üreticilere hayırlı kazançlar dileyen Vali Doruk, tarım kentinin en önemli ihraç ürünlerinden biri olan '0900' kiraz çeşidinin 'Amasya kirazı' olarak coğrafi işaretle tescil edildiğini hatırlattı. . yıllar önce şöyle demişti: “İyi elmaların olduğu yerde iyi kirazlar da vardır. “Artık Amasya elmasının yanında Amasya kirazı da var” dedi.

Kiraz üretiminde lider olan Türkiye'nin ihracatta dünyada üçüncü sırada yer aldığını hatırlatan Doruk, şöyle konuştu: “Türk kirazının kalitesi, uzun hasat süresi, rekabetçi fiyatı, soğuk zincirde işlenmesi, depolanması ve nakliyesi nedeniyle uluslararası pazarda tercih edilmektedir. Amasya'da kirazlar deniz seviyesinden 200 ila 1.300 metre yükseklikte yetiştiriliyor ve hasat süresi 75 güne kadar sürebiliyor. “Hasat dönemi rakıma ve mevsim sıcaklığına bağlı olarak değişmekle birlikte mayıs ayının ortasından temmuz ayının sonuna kadar devam ediyor.” dedi.

Uzun yıllardır kiraz üretimi yapan Ali Pehlivan'ın bahçesindeki hasat törenine Tarım ve Orman İl Müdürü Gürol Çetin ve Amasya Ziraat Odası Başkanı Mustafa Cebeci de katıldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir