İstanbul Tabip Odasıİki yılda bir yapılan seçimli genel kurul 4-5 Mayıs'ta yapılacak. Seçimlerde Odanın mevcut yönetimi Demokratik Katılım Grububirlikte Değişim grubu, Türk Tabipler Birliği ve Çağdaş Doktorlar Grubu yarışacak.
Demokratik Katılım Grubu Yönetim Kurulu adaylarından biri 'Seçimlerden önce gazetemize konuştu. Toygar derecelendirmeleri aşağıdaki gibidir:
“İTO seçimleri her zaman doktorların, kamuoyunun ve siyasi iktidarın ilgisini çekmiştir. Dört ayrı listenin katılacağı bu seçimler, otoriter rejimin meslek birliklerini ele geçirmeye çalışmasının önlenmesi açısından ayrı bir önem taşıyor.
Oda'nın mevcut liderliğindeki Demokratik Katılım Grubu (DKG), 25 yıldır İTO'yu yöneten bir grup. Bize miras kalan gelenek Nusret Fişek'in, Erdal Atabek'in, Füsun Sayek'in, Türkan Saylan'ın, Coşkun Özdemir'in, Ata Soyer'in geleneğidir.
Ahmed Arif, “Yalnız Değiliz” şiirinde “Tütün işçileri yorgun / Ama cesur / Parlak, parlak ve onurlu” diyor. DKG'nin her üyesi, yüzlerce gönüllüsü ve çalışanı o işçiler gibidir. Yıllardır hastane bahçelerinde, meydanlarında, sokaklarında ellerinde pankartlarla yürüyen, doktorların öldürülmesini protesto etmek için polis barikatlarını yıkanlar onlardır.
Bu özveri meslektaşları, sağlık çalışanları ve hastalar içindir.
5 Mayıs seçimlerinde çeyrek asırdır doktorların özlük hakları ve vatandaşların sağlık hakkı lehine yüzlerce seminer, protesto ve basın açıklaması görmezden geliniyor ve “İTO'nun siyasetten başka bir şey yapmadığı ve doktorların sorunlarıyla ilgilenmiyor”!
Amaç kara propaganda yaparak, algı yaratarak oy toplamak.
DKG'nin siyasete karıştığı doğrudur.
Politika, Türk sağlık sisteminin tüm sorunlarının temelinde yatan neoliberal politikalara ve bunun sonucunda hayata geçirilen “sağlıkta dönüşüm” projesine karşı çıkmaktır.
Politikamız; Özel hastane zincirlerini kontrol eden, kamu sağlık hizmetlerini güçlendiren, Devletin sağlığa ayırdığı bütçeyi artırma konusunda hükümeti teşvik edecek faaliyet ve eylemler yürüten, aktif ve sağlık çalışanlarının emeklerini koruyan sermaye gruplarına karşı meslektaşlarımızın haklarının gasp edilmesine karşı çıkmak. emekli doktorlar.
Politikamız; Amacımız, özel hastanelere kâr getirecek tedavi edici uygulamaların değil, koruyucu sağlık sisteminin ön planda tutulduğu, güçlü, kademeli, ücretsiz, kaliteli ve eşitlikçi bir sağlık sistemi inşa etmektir.
Ve politikamız; Bu, AKP'nin sağlık sektöründe şiddeti teşvik eden politikalarına karşı çıkmakla alakalıdır.”
“DKG 1923'ÜN AYDINLANMASI İÇİNDİR”
TTB'nin profesyonel bir örgüt olmanın yanı sıra kitlesel demokratik bir örgüt olduğunu vurgulayan Toygar, değerlendirmesini şöyle sürdürdü:
“Doğal olmanın yanı sıra sağlığın toplumsal belirleyicisi olan yoksulluk, eğitim, savaş, ekolojik yıkım, ulaşım, barınma, beslenme ve daha birçok kavram hakkında görüşlerini dile getirmek onun görevidir.
Bu nedenle sosyalist doktorlardan oluşan DKG grubu; “Gelenekten Geleceğe” mottosuyla aydınlanmadan, çalışmaktan, barıştan ve laik, nitelikli ve eşitlikçi eğitimden yanadır.
Modern, demokratik, laik bir ülkede gerçekten iyi hekimlik yapma mücadelesi veren ve bunun bedelini ödeyen doktorlar; Seçimden seçime kimin çıkmaya çalıştığını çok iyi biliyor. Pandemi ve sismik süreçler bunu bir turnusol testi olarak bir kez daha gösterdi. İTO yetkilileri kamuoyunu doğru bilgilerle bilgilendirirken, aynı zamanda tüm sağlık kuruluşlarını ziyaret ederek meslektaşlarıyla dayanışma gösterdi; Çalışma ve yaşam koşullarının iyileştirilmesi için çaba harcadı.
“Meslektaşlarımızı 5 Mayıs'ta kara propagandaya rağmen oyları bölmeden, Cumhuriyetin kazanımlarını, doktorların çalışmalarını ve vatandaşların sağlık hakkını savunan DKG'ye oy vermeye davet ediyoruz.”