“Call of Duty: Black Ops 6” yasaklandı, ön siparişler iptal edildi

Oluşturulma tarihi: 23 Ekim 2024 14:07

Kuveyt, 1990’larda geçen ve Saddam Hüseyin’in başrol oynadığı “Call of Duty: Black Ops 6” video oyununu yasakladı.

Orta Doğu’nun küçük ülkesi Kuveyt, Irak’ın son dönem diktatörü Saddam Hüseyin’i konu alan ve kısmen 1990’lardaki Körfez Savaşı’nı konu alan bir video oyunu olan “Call of Duty: Black Ops 6″nın piyasaya sürülmesini yasakladı.

Kuveyt, Microsoft’un sahibi olduğu geliştirici Activision’ın önemli bir ürünü olan ve Cuma günü dünya çapında piyasaya sürülecek olan oyunun yasaklandığını kamuoyu önünde kabul etmedi. Ancak bu, Kuveyt’in işgalin ardından yaşananlarla boğuşmaya devam ettiği ve video oyunu yapımcılarının çalışmalarında tarihi ve kültürel konuları daha geniş bir şekilde ele aldığı bir döneme denk geliyor.

Birinci şahıs nişancı türünde olan video oyunu, bazen Amerika Birleşik Devletleri’nde, bazen de Orta Doğu’da savaşan CIA ajanlarını konu alıyor. Yanan petrol sahalarını gösteren oyunun fragmanları, Iraklıların sahaları ateşe vererek büyük ekolojik ve ekonomik hasara yol açmasını izleyen Kuveytlilere acı bir hatırlatma. Irak askerleri 700’den fazla kuyuya zarar verdi veya ateşe verdi.

Oyunun çıkışından önce geliştiriciler tarafından yayınlanan görsellerde Saddam ve Irak’ın eski üç yıldızlı bayrağı da yer alıyor. Serinin popüler bir özelliği olan oyunun çok oyunculu bölümü, Kuveyt çölünde Saddam’ın savaşta fırlattığı Sovyet füzelerinin onuruna Scud adı verilen bir çatışmayı içeriyor. Bir diğeri ise Irak’ın antik kentinin adı olan Babil’dir.

Activision yaptığı açıklamada oyunun “Kuveyt’te piyasaya sürülmesinin onaylanmadığını” kabul etti ancak ayrıntı vermedi.

Şirket, “Kuveyt’teki tüm ön siparişler iptal edilecek ve orijinal satın alma noktasına iade edilecek” dedi. “Yerel yetkililerin durumu yeniden değerlendireceğini ve Kuveyt’teki oyuncuların Black Ops serisindeki bu yepyeni deneyimden keyif almasına izin vereceğini umuyoruz.” Bir açıklama yaptı.

Kuveyt medya bakanlığı Associated Press’in kararla ilgili yorum taleplerine yanıt vermedi.

2003 yılında İkinci Dünya Savaşı’nda geçen birinci şahıs nişancı oyunu olarak başlayan “Call of Duty”, artık Microsoft’un sahibi olduğu milyarlarca dolarlık bir imparatorluğa dönüştü. Ancak oyunun jeopolitik alana girmesi tartışmalara da yol açtı. Çin ve Rusya dizinin bölümlerini yasakladı. 2009 yılında oyun serisinin bir bölümü, oyuncuların bir Rus havaalanında sivilleri öldüren militan saldırısında yer almasına olanak tanıdı.

Ancak son zamanlarda Orta Doğu’yu ele alışından ötürü övgü alan başka oyunlar da var. Ubisoft’un geçen yıl çıkardığı “Assassin’s Creed: Mirage”, 9. yüzyılda İslam’ın Altın Çağı’ndaki Bağdat’ı tasvir etmesiyle övgü almıştı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir