Tarihi takasta yeni detaylar! MİT'in yönettiği ABD Başkanı Biden canlı takip edildi

MİT, Ankara'da ABD, Almanya, Polonya, Slovenya, Norveç, Rusya ve Belarus cezaevlerinde bulunan 26 kişinin karşılıklı takasını içeren son zamanların en kapsamlı takas operasyonunu gerçekleştirdi. Operasyon İstanbul'da gerçekleştirildi ve Ankara'da iki ay içinde tüm ülkelerin katılımıyla iki toplantı yapıldı.

ABD VE RUSYA MOBİLYALARIN TÜRKİYE'DE YAPILMASINI İSTEDİ

Hem ABD hem de Rusya operasyonun Türkiye'de yapılmasını istiyordu. Bu seçimde her iki ülkenin de Türkiye'ye duyduğu güven önemli bir etken oldu. MİT'in disiplinli çalışması, bu operasyonları sorunsuz yürütmesi ve gizlilik konusundaki başarısı da Türkiye'nin tercihinde önemli faktörler olarak öne çıktı. Türkiye, ABD ve Rusya'ya “siz açıklama yapmadıkça biz açıklama yapmayacağız” güvencesini verdi. MİT değişim yeri olarak kontrolün daha kolay olduğu Esenboğa Havalimanı'nı seçti. 1 Ağustos'ta 2'si ABD'den, 1'i Almanya, Polonya, Slovenya, Norveç ve Rusya'dan olmak üzere 7 uçakla 26 kişi Türkiye'ye getirildi. Operasyon sırasında rehinelerin bir kısmı planlandığı gibi bir uçaktan diğerine, bazıları ise bir uçaktan diğerine götürüldü. Rehinelerin sağlık kontrolleri ve kimlik tespitleri de MİT personeli tarafından yapıldı. Rusya'dan getirilen ve hapishane kıyafetleri giyen bazı rehineler, kıyafetlerini ABD'den getirilen kıyafetlerle değiştirmek zorunda kaldı.

ABD'DE TAKAS SAİTİ RİCASI

MİT Başkanı İbrahim Kalın, takas operasyonundan 15 gün önce ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ile telefonla görüştü. Bu toplantıda Sullivan, ABD Başkanı Joe Biden'ın temizleme operasyonunu canlı olarak takip etmek istediğini belirterek, temizleme operasyonunun Türkiye saatiyle 17.00'de başlamasını istedi. MİT bu talebi dikkate alarak şu anda temizleme operasyonuna başladı. ABD Başkanı Biden da temizleme operasyonunu canlı olarak takip etti. ABD'li rehineler Biden'la ilk görüşmesini Esenboğa'da yaptı. Daha sonra 2'si çocuk 10 rehine Rusya'ya, 13 rehine Almanya'ya ve 3 rehine ABD'ye nakledildi. Biden, operasyonun ardından basın toplantısı düzenleyerek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı arayarak teşekkür etti. MİT'in öncülük ettiği operasyon, 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana 80 yılın en büyük alışverişi olarak kayıtlara geçti.

BORSA OPERASYONUNDA ÖN PLANDA İSİMLER VAR

Operasyona katılanlar arasında Wall Street Journal (WSJ) gazetecisi Evan Gershkovich, eski ABD Deniz Piyadesi Paul Whelan, Alman vatandaşı paralı asker Rico Krieger, Rus muhalif Ilya Yashin, Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) memuru Vadim Krasikov da vardı. 2022 yılında ABD'li WSJ gazetesinin Moskova bürosunda muhabir olarak çalışmaya başlayan, Mart 2023'te Moskova'nın yaklaşık 1600 kilometre doğusundaki Yekaterinburg şehrinde casusluk suçlamasıyla tutuklandı. Rusya Federasyonu Federal Güvenlik Servisi (FSB), suç duyurusunda bulundu. ABD vatandaşı Gershkovich, ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) için bir Rus tank fabrikasından “gizli bilgi” toplamak amacıyla çalışıyor. Bir yıldan fazla süren duruşmanın ardından Gershkovich casusluktan suçlu bulundu ve 16 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Gershkovich, Soğuk Savaş'ın sona ermesinden bu yana Rusya'da casusluk yapmaktan suçlu bulunan ilk ABD'li gazeteci oldu.

göt

EN UZUN SÜRE CEZAEVİNDE OLAN İSİM

Eski ABD Deniz Piyadesi Paul Whelan da ülkede gizli bilgi topladığı için casusluk yapmakla suçlandı ve Aralık 2018'de tutuklandı. Haziran 2020'de Rus mahkemesi tarafından 16 yıl hapis cezasına çarptırılan Whelan, ünlü Ilya Yashin'i harcayan kişi oldu. Rusya'da muhalif siyasi faaliyetlerde bulunduğu, ülkede çok sayıda gösteriye katıldığı ve kısa hapis cezalarına çarptırıldığı öğrenildi. Rusya Adalet Bakanlığı, yurt dışından ödeme aldığı için Yashin'i 2022'de yabancı ajanlar listesine ekledi. Aynı yıl internette Rus ordusu hakkında asılsız iddialarda bulunduğu için tutuklanan ve 8,5 yıl hapis cezasına çarptırılan Yashin, aynı zamanda kazada ölen Rus muhalif Alexei Navalny'nin yardımcılarından biri olarak da biliniyordu. aşırılıkçılık nedeniyle gözaltına alındığı Rusya'daki hapishane.

İTİRAF EDİLDİ

Değiştirilen isimlerden 1993 doğumlu Alman vatandaşı ve paralı asker Rico Krieger, geçtiğimiz yıl Belarus'a turist olarak geldiğini ve Ukrayna istihbaratının yönlendirmesiyle Belarus'ta sabotaj eylemleri gerçekleştirdiğini ve fotoğraf çektiğini itiraf etti. Ülkedeki askeri tesislerin sayısı. Belarus Devlet Başkanı Alexander Lukashenko, 24 Haziran'da idam cezasına çarptırılan Krieger hakkında af kararı çıkardı. Almanya'da Gürcü vatandaşı Zelimhan Hangoşvili'yi öldürmekle suçlanan Vadim Krasikov da ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. Rusya Federal Güvenlik Servisi'nin (FSB) bir çalışanı olduğu iddia edilen Krasikov, Aralık 2021'den beri hapiste.

(AA)Bu içerik Devrim Karadağ tarafından yayınlanmıştır.

Önceki içerik Sonraki içerik

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir