Çocukların dişleri de çürüklere karşı temizlenmelidir.

genişletmek

KAYNAKben

Çocuklarda diş muayenelerinin kaç yaşında başlaması gerektiğine değinen Dr. Öğr. Üyesi Türk, şöyle konuştu: “Çocukların diş muayeneleri altıncı ay civarında, ilk süt dişlerinin çıkmasıyla birlikte başlamalıdır. Çocukların ilk diş hekimi ziyareti, hem kliniğe alışmaları hem de ebeveynlerinin yeterli ağız hijyenini sağlamaları açısından oldukça önemlidir. “Diş hekimine, ilk süt dişinin çıktığı 6. ay civarında gidilmelidir” dedi.

Diş çürümesinin ağızdaki bakterilerin yiyecek artıklarını kullanarak oluşturduğu asit nedeniyle oluştuğunu vurgulayan Dr. Öğr. Üyesi Türk, şöyle konuştu: “Dolayısıyla diş çürümesine neden olan en önemli iki faktörün bakteriler ve besinler olduğunu söyleyebiliriz. “Kötü ağız hijyeni ve çürüğe neden olan bakterilerin artması da çocuklarda diş çürümesine yol açabilir” dedi.

“ÇOCUKLARIN DİŞLERİNİN ÇÜRÜMESİNİN NEDENLERİ”

Dr. Öğr. Üyesi Türk, çocuklarda diş çürümesine neden olan faktörler hakkında şu bilgileri paylaştı:

“Çocukların diş çürümesine neden olan karbonhidrat içeren gıdaları sık sık tüketmeleri ve uzun süre ağızda kalmaları, bebeklik ve çocukluk döneminde ağız hijyeninin sağlanamaması ve gece boyunca özellikle biberon veya emzik yoluyla süt tüketilmesi sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Çocuklarda diş çürüğü riskini artıran faktörlerin başlıca nedenleridir. Anne sütü bebeklerin sağlıklı gelişiminde çok önemli bir rol oynar. Ancak 2 yaşından sonra devam eden emzirme, hem bebeğin tamamlayıcı gıdalara geçerek çiğnemeye alışmasını engelleyecek hem de sütün içerdiği laktoz nedeniyle diş çürümesi riskini artıracaktır. Özellikle gece emzirme döneminde ağızda kalan süt artıkları 3 yaş altı çocuklarda diş çürümesinin temel nedenidir. Bu nedenle annelerin emzirmeden sonra mutlaka bebeklerinin dişlerini fırçalaması gerekir.”

“TEDAVİDE GECİKME ENFEKSİYONLARA NEDEN OLABİLİR”

Doktor çocuklarda diş çürüklerinin tedavi edilmesi gerektiğini söylüyor. Öğretim Üyesi Türk, şunları söyledi: “Çocuklarda diş çürüğü tedavi edilmezse dişte gelişen enfeksiyon kan yoluyla vücuda yayılarak yüzde şişlik, ateş ve ağrı gibi belirtilere neden olabiliyor. Aynı zamanda tedavi edilmemiş süt dişlerinin de çekilmesi gerekebilir. Bu durumda süt dişi beklenenden daha erken kaybedilecek ve yer kaybı yaşanacaktır. “Çocukların gelecekte ortodontik bakıma ihtiyaç duymasının ana nedenlerinden biri yer kaybıdır” dedi.

“BESLENMEYİ OLUMSUZ ETKİLER”

Ayrıca tedavi edilmeyen dişlerin, sürekli ağrıya neden olması nedeniyle çocukların düzgün yemek yemesine engel olabileceğini söyleyen Dr. Öğretmen Milletvekili Türk, “Dengeli beslenme çocukların büyüme ve gelişmesinde en önemli faktörlerden biri olup, diş çürümesi nedeniyle dengeli beslenemeyen çocuklar çeşitli sağlık sorunları yaşayabilmektedir.”

“EVDE ÇEKİLMEYE ÇALIŞILAN SÜT DİŞLERİ AĞRI VE ŞİŞMEYE NEDEN OLABİLİR”

Doktor, diş hekimine yapılan ziyaretlerin ihmal edilmesinin bazı süt dişlerinin ağızda gereğinden fazla kalmasına neden olabileceğini söyledi. Öğretmen Milletvekili Türk, şunları söyledi: “Uzun süre ağızda kalan süt dişleri, kalıcı dişlerin yanlış yerden çıkmasına ve deformasyonlara neden olabilir. Ayrıca ebeveynlerin sallanan süt dişlerini evde çekmeye çalışmaları da diş etlerine ve çevre dokulara zarar vererek ağrı ve şişliklere neden olabilir. Diş hekimleri diş çekimlerini steril ortamda ve uygun anestezi ile gerçekleştirirler. Bu, çocuğun minimum ağrı ve travma ile dişini kaybetmesine olanak tanır. Diş çekimi sonrasında gerekli bakım yapılmazsa enfeksiyon riski artar ve iyileşme süreleri uzayabilir. Bu nedenle düzenli diş hekimi kontrolleri ve ağız hijyenine dikkat edilmesi süt dişlerinin ne zaman döküldüğü ve dişlerin genel durumu hakkında bilgi sağlar.”

“SINAV ÖNCESİNDE OLUMSUZ KELİMELER KULLANMAKTAN KAÇININIZ”

Doktor çocuklarda diş korkusunun nasıl aşılacağına dair ipuçları veriyor. Öğretmen Üye Türk, şunları söyledi: “Çocukların diş hekimine gitmesine engel olan korkuları yenmek için diş hekimine gitmeden önce ebeveynler tarafından sözlü öneride bulunmak, diş bakımıyla ilgili çizgi film izlemek, ebeveynlerle oynamak gibi aktiviteler yapılabilir. “Ayrıca muayene öncesi ağrı, acı gibi olumsuz kelimelerin kullanılmasından kaçınmak çocuğun tedaviyi daha kolay kabul etmesini sağlayacaktır” dedi.

“Süt dişlerindeki çürükler zamanında tedavi edilmelidir”

Çocuklarda çapraşık dişlerin kusur geliştirmemesi için dikkat edilmesi gerekenleri anlatan Dr. Öğr. Üyesi Üye Türk, şunları söyledi: “Çocukların dişlerindeki çapraşıklığın genetik dışında en önemli nedeni zamanında bakım yapılmaması nedeniyle çenede yer kaybıdır. Birincil çürükleri tedavi edin. Bu nedenle süt dişi problemleri bir an önce tedavi edilmeli ve süt dişinin düşene kadar ağızda kalması için çaba gösterilmelidir.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir